Od kilku lat prowadzimy w Owczarach szkółkę starych odmian drzewek owocowych i sad z kolekcją zachowawczą.  Zgromadziliśmy kilkadziesiąt odmian jabłoni i grusz charakterystycznych dla rejonu Polski Zachodniej. Są to m.in. Grafsztynek, Złota i Szara Reneta, Boskoop, Boiken, Cesarz Wilhelm, Książę Albrecht Pruski, Kronselska, Antonówka, Gloria Mundi, Grochówka.
Staramy się propagować uprawę starych odmian , co jest bardzo istotne w dobie wycinania starych sadów i przydrożnych alei.  Jesienią organizujemy cyklicznie Jesienne Spotkanie z Sadem, w tym roku w odbyło się ono 27 września w sobotę . Jest to impreza o charakterze otwartym dla wszystkich zainteresowanych tematem.
Część teoretyczną prowadził pan Grzegorz Hodun z Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach, który zajmuje się pomologią od 20 lat. Podczas wykładu i prezentacji ze slajdami była możliwość zobaczenia jak wyglądają niektóre tradycyjne odmiany jabłek i gruszek, poznania sposobów pielęgnowania starych drzew, zakładania sadów nie tylko dużych, ale przede wszystkich przydomowych, oraz ich pielęgnacji. Wykład był kontynuowany w terenie z wyjściem do szkółki i sadu prowadzonych przez Klub w Owczarach.
Przygotowaliśmy tez ofertę dla dzieci i młodzieży. Ogromnym zainteresowaniem cieszył się warsztat plastyczny prowadzony przez plastyczkę z Kostrzyna Agatę Szaruga. Tematem zajęć była martwa natura z owocami, a materiałem do tworzenia glina. Powstały bardzo ciekawe prace: gliniane reliefy, ale też kompozycje przestrzenne.
Dzieciom i młodzieży zorganizowaliśmy sporo zabaw ruchowych : jedzenie owoców z drzewa, owocową sztafetę itd. Najwięcej emocji budziła gra terenowa dla drużyn. Trzeba było wykazać się nie tylko szybkością, ale też wiedzą i umiejętnością posługiwania przewodnikami do rozpoznawania roślin w terenie. A że nie jest to takie proste, świadczy fakt, że większość oznaczyła tarninę śliwę jako…wiciokrzew.
Jak zawsze zorganizowaliśmy konkurs połączony z degustacją na najsmaczniejsze przetwory owocowe. Odbywa się to w dwóch wersjach : bezalkoholowej dla wszystkich (dżemy, musy, powidła itd.) oraz alkoholowej dla pełnoletnich. (wina, nalewki).
Z dużym zainteresowaniem spotkał się miniwarsztat  języka francuskiego, który prowadziła nasza wolontariuszka z Francji Manon Ducroux. Poza próbą nauczenia wyrafinowanej wymowy francuskiej , Manon bardzo ciekawie przedstawiła region Francji, z którego się wywodzi i opowiedziała o gospodarstwie prowadzonym przez jej rodzinę.
Dla wszystkich było też ognisko, pieczenie ziemniaków i świetna pogoda.



Stragan z owocami tradycyjnych odmian jabłek i gruszek.


Grzegorz Hodun z Instytutu Sadownictwa ze Skierniewic opowiada o zakładaniu sadów.


Warsztat plastyczny- jak zwykle tłoczno...


Lepienie z gliny.


Degustacja dżemów...


...i degustacja nalewek.


Trudna sztuka obierania jabłek.


Manon - wolontariuszka z Francji- przekonuje, że francuski jest
łatwieszy od polskiego...


...ale nikt jej nie wierzy...


Drzewka z naszej szkółki sprzedane "na pniu".


Jak jeść jabłka z drzew bez pomocy rąk?


Owocowa sztafeta.


Na koniec nagrody i dyplomy dla uczestników konkursów...


I dla wszystkich ognisko z pieczeniem ziemniaków.